Friday, September 11, 2009

Anime: Black Lagoon

Πρέπει να είναι το πρώτο anime που βλέπω το οποίο δεν έχει κάποια μεταφυσικά στοιχεία.

Όχι, εδώ είναι όλα από τον σημερινό πραγματικό κόσμο, παραφουσκωμένα και φανταστικά βέβαια.

Ποιά είναι η πλοκή; Ένας υπάλληλος σε μια ιαπωνική πολυεθνική ταξιδεύει προς την Ταϊλάνδη για μια σημαντική δουλειά της εταιρείας, μεταφέροντας ένα σκληρό δίσκο.

Εκεί κάποιοι “πειρατές” που έχουν πληρωθεί από ανταγωνιστή της εταιρείας χαλάνε τη δουλειά, κλέβουν το δίσκο και επιπλέον παίρνουν και αυτόν αιχμάλωτο, μπας και πάρουν και τπτ λεφτά παραπάνω για να τον δώσουν πίσω σώο και αβλαβή.

Η εταιρεία του όμως κάθε άλλο παρά έχει τέτοιο σκοπό. Προσλαμβάνει κάτι παραστρατιωτικούς προκειμένου να βρούνε αυτούς τους πειρατές, να τους σκοτώσουν (και μαζί με αυτούς και τον υπάλληλό της), και να φέρουν πίσω το σκληρό δίσκο που εκείνοι τους έχουν αφαιρέσει.

Για καλή τύχη όμως του υπαλληλάκου μας, δεν έπεσε πάνω σε τπτ αρχάριους. Έτσι ξεκάνουν τους παραστρατιωτικούς και διαφεύγουν.

Εδώ αρχίζει και η πραγματική ιστορία, αφού ο υπάλληλος διαλέγει να γίνει μέρος του πληρώματος του “black lagoon” (έτσι λέγεται το πλοίο που χρησιμοποιούν, όπως και η “εταιρεία” που έχουνε συστήσει προκειμένου να αναλαμβάνουν βρόμικες δουλειές από κάθε ενδιαφερόμενο…).

Το πλήρωμα επιστρέφει λοιπόν στην έδρα του, την Roanapur, μια φανταστική πόλη της Ταϊλάνδης, στην οποία συνυπάρχουν αντιμαχόμενες όλες οι μαφίες του κόσμου, σε μια πόλη τέλος πάντων παραδομένη στην παρανομία.

Οπότε τα υπόλοιπα επεισόδια του anime δείχνουν αυτή την ομάδα να αναλαμβάνει “δουλειές”, καθώς και τον ήρωά μας να προσπαθεί μέχρι το τελευταίο επεισόδιο να ξεκαθαρίσει μέσα του αν ανήκει τελικά σε αυτόν τον κόσμο, της παρανομίας & του “σκότους”, ή αν πρέπει να επιστέψει στην Ιαπωνία σε μια ήσυχη δουλίτσα.

Πώς μου φάνηκε εμένα τώρα;

Βλέπεται ευχάριστα η αλήθεια είναι. Θυμίζει αρκετά το sin city η όλη φάση, για να σας δώσω να καταλάβετε. Εξ άλλου κι εδώ τα πιο βίαια στοιχεία είναι οι γυναίκες.

Πρώτα απ’ όλα η Revy, η δεύτερη ηρωίδα της σειράς και μέλος επίσης του πληρώματος του black lagoon. Πωρωμένη με τα όπλα, χωρίς ίχνος οίκτου και με τάση να …φλιπάρει μόλις αρχίζει τους σκοτωμούς. Είναι να μη πάρει μπρος…

Αλλά και πέρα από αυτή, οι περισσότερες μορφές δολοφόνων που εμφανίζονται είναι γυναίκες. Προφανώς κακάσχημες, όπως συνηθίζεται στα anime…

Από εκεί και πέρα, τα story στις επιμέρους ιστορίες δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο. Πρόχειρα και ευκολοχόνευτα πράγματα δηλαδή, ούτε ανατροπές ούτε τπτ τέτοιο.

Στο στοιχείο που κυριαρχεί είναι η δράση, τα πιστολίδια, οι θάνατοι, και γενικά αυτό το κλίμα του υποκόσμου που προσπαθεί να “περάσει” η σειρά.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι σε πολλές από τις περιπέτειες υπάρχει και πολιτικό στοιχείο. Καλά, μη φανταστείτε ότι μπαίνει στη πρώτη γραμμή αυτό. Αλλά υπάρχει.

Και είναι και κομμάτι αντιδραστικό. Για παράδειγμασε σε μία περιπέτεια εμφανίζεται μια τύπισσα, πρώην τρομοκράτισσα, η οποία ήταν στους FARC-EP, εκπαιδεύτηκε σαν δολοφόνος στην Κούβα (!), εγκτέλειψε το αντάρτικο επειδή κατάλαβα ότι οι αντάρτες απλά συνεργάζονταν με τους εμπόρους κοκαϊνης για να βγάλουν λεφτά κτλ.

Γενικώς απογοητευμένους επαναστάτες θα δεις αρκετούς σε αυτό το anime.

Άλλωστε, η ομάδα κακοποιών που κάνουν κουμάντο στην πόλη της Roanapur τί λέτε να είναι; Ένας πρώην λόχος των ειδικών δυνάμεων του Κόκκινου Στρατού που πολέμησε στο Αφγανιστάν και μετά τις ανατροπές δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Όσπου η διοικητής της μονάδας, η “Balalaika” , τους ξαναένωσε και τους πήρε προς Ταϊλάνδη μεριά, για να αρχίσουν εκεί τις παρανομίες.

Υπάρχουν δηλαδή τέτοια στοιχεία που σου σπάνε λίγο τα νεύρα. Αλλά όπως είπα αυτά είναι σε μια δεύτερη ανάγνωση. Στη πρώτη πρόκειται για ένα anime θέλει να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του υποκόσμου και τους χαρακτήρες των ανθρώπων που ζούνε σε αυτόν. Και σε αυτό δε τα πάει και άσχημα…

To anime για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει σε torrent με ελληνικούς υπότιτλους, στο site της animeclipse .

[Via http://a8liothtes.wordpress.com]

No comments:

Post a Comment